Potrebujeme:
200 g bielej fazule
70 g sušenej šunky
40 g paradajkového pretlaku
150 g koreňovej zeleniny (mrkva, petržlen, zeler)
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
2 PL oleja
3 bobkové listy
½ ČL mletej červenej papriky
Štipka mletého čierneho korenia
soľ
1,5 l vývaru
100 g drobnej cestoviny (rezance, mušličky, tarhoňu, písmenká)
POSTUP:
- Bielu fazuľu zalejeme dostatočným množstvom vody a necháme ju odstáť, najlepšie cez noc.
- Na oleji si orestujeme na jemno nakrájanú cibuľu, do ktorej pridáme na pásiky nakrájanú šunku a na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu. Pridáme bobkový list, soľ, korenie, cesnak a spolu restujeme cca 5 minút.
- Pridáme scedenú a premytú bielu fazuľu, zalejeme teplým vývarom. Za občasného miešania varíme, až kým fazuľa a zelenina nebude takmer uvarená.
- Pridáme paradajkový pretlak a mletú papriku. Polievku ešte varíme na miernom ohni 20 minút.
- Medzitým si v samostatnom hrnci v osolenej vode uvaríme v drobnú cestovinu „al dente“.
- Do hotovej polievky dáme uvarené cestoviny, premiešame ju a podľa potreby dochutíme.
Čas varenia: 60 minút
Počet porcií: 5
Úroveň: jednoduchá
Typy: Do polievky podľa potreby môžeme pridať aj trochu cukru. Kto má viac času, môže použiť aj čerstvé paradajky, ktoré je však potrebné olúpať.