Potrebujeme:
1 ¼ šálky mletých vlašských orechov
1 šálka strúhaného kokosu
½ šálky sušených sliviek
2 ČL rumu
6 jabĺk
Šťava z 1 pomaranča
Šťava z ½ citróna
½ šálky hrozienok
1 PL vanilkového pudingu v prášku
1 ČL mletej škorice
½ balíčka vanilínového cukru
POSTUP:
- Hrozienka namočíme aspoň na 1 hodinu do studenej vody.
- Do mixéra dáme sušené slivky s rumom a rozmixujeme. Potom pridáme 1 šálku orechov, kokos, rum a vypracujeme tuhšiu hmotu. Ak je cesto príliš tuhé a rozpadáva sa, pridáme 1 PL vody. Túto hmotu natlačíme do tortovej formy s priemerom 20 cm. Korpus odložíme do chladničky na cca 30 minút.
- Urobíme si jablčné pyré: 2 jablká očistíme a rozmixujeme spolu s namočenými hrozienkami. Dáme ich do hrnčeka spolu s cukrom a škoricou a necháme všetko spolu prevrieť. V pomarančovej a citrónovej šťave rozmiešame vanilkový puding a vlejeme do jablkovej hmoty. Chvíľu povaríme a necháme trošku vychladnúť.
- Zvyšné 4 jablká nakrájame na tenkú prúžky.
- Na vychladnutý korpus dáme trošku jablčného pyré, potom naukladáme vrstvu nakrájaných jabĺk, potom opäť jablkové pyré a opäť jablká. Tento postup opakujeme, až do minutia jabĺk. Koláč ukončíme jablkovým pyré, ktoré posypeme kokosom (môžeme aj orechmi).
- Koláč necháme stuhnúť cez noc v chladničke.
Čas na prípravu: 15 minút + 60 minút doba odpočívania
Počet porcií: 8
Úroveň: stredná
Typy: Sušené slivky v korpuse môžete nahradiť hrozienkami, príp. ďatľami.