Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
330 ml vlažnej vody (môžeme použiť aj minerálku)
1 kocka droždia
1 ČL kryštálového cukru
½ ČL soli
2 PL oleja
Slivkový lekvár
100 g mletého maku
1 PL práškového cukru
100 g kryštálového cukru
1 dcl vody
POSTUP:
- Urobíme si kvások zmiešaním 130 ml vlažnej vody, 1 ČL cukru a rozdrobenou kockou droždia. Necháme na teplom mieste.
- V mise zmiešame múku, soľ, zvyšok vody a hotový kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne 20 min.
- Následne si cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a necháme ešte chvíľu podkysnúť.
- Polovicu cesta rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekárom a zatočíme ako závin. Rovnako urobíme aj z druhou časťou cesta.
- Hotové záviny necháme ešte 20 minút podkysnúť a zakrytú paríme 20 minút.
- Po vybratí z pary knedľu popicháme špajdľou, alebo vidličkou a ihneď ju potrieme olejom.
- V malom hrnčeku upálime cukor na karamel a zalejeme vodou.
- Hotovú plnenú knedľu nakrájame, poukladáme na tanier, posypeme makom s práškovým cukrom a polejeme karamelovou zmesou.
Čas prípravy:60 min.
Počet porcií: 5
Úroveň: stredná
Typy: Z rovnakého cesta môžeme pripraviť aj buchty na pare.