Plnená parená knedľa

Potrebujeme:            

500 g polohrubej múky

330 ml vlažnej vody (môžeme použiť aj minerálku)

1 kocka droždia

1 ČL kryštálového cukru

½ ČL soli

2 PL oleja

Slivkový lekvár

100 g mletého maku

1 PL práškového cukru

100 g kryštálového cukru

1 dcl vody

POSTUP:

  1. Urobíme si kvások zmiešaním 130 ml vlažnej vody, 1 ČL cukru a rozdrobenou kockou droždia. Necháme na teplom mieste.
  2. V mise zmiešame múku, soľ, zvyšok vody a hotový kvások. Vypracujeme hladké cesto, ktoré necháme na teplom mieste vykysnúť približne 20 min.
  3. Následne si cesto vyberieme na pomúčenú dosku, rozdelíme ho na dve rovnaké časti a necháme ešte chvíľu podkysnúť.
  4. Polovicu cesta rozvaľkáme, potrieme slivkovým lekárom a zatočíme ako závin. Rovnako urobíme aj z druhou časťou cesta.
  5. Hotové záviny necháme ešte 20 minút podkysnúť a zakrytú paríme 20 minút.
  6. Po vybratí z pary knedľu popicháme špajdľou, alebo vidličkou a ihneď ju potrieme olejom.
  7. V malom hrnčeku upálime cukor na karamel a zalejeme vodou.
  8. Hotovú plnenú knedľu nakrájame, poukladáme na tanier, posypeme makom s práškovým cukrom a polejeme karamelovou zmesou.

Čas prípravy:60 min.

Počet porcií: 5

Úroveň: stredná

Typy: Z rovnakého cesta môžeme pripraviť aj buchty na pare.

Vložiť komentár