Potrebujeme:
300 g čerstvého lososa
1 PL byliniek (tymián, rozmarín)
1 PL olivového oleja
½ citróna
Soľ
4 väčšie zemiaky
1 zrelé avokádo
Omáčka:
2 PL paradajkového pretlaku
1 šalotka
100 ml vody
3 strúčky cesnaku
1 chilli paprička
2 PL citrónovej šťavy
1 PL olivového oleja
1 PL čerstvej bazalky
½ ČL mletej škorice
½ ČL mletého zázvoru
1 ČL medu
1 ČL mletej rasce
Soľ
POSTUP:
- Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Keď sú uvarené poriadne ich scedíme, necháme ich odpariť a pridáme k nim očistené avokádo. Nakoniec všetko spolu rozmixujeme pomocou metličiek (nie tyčovým mixérom) a urobíme hladkú kašu, ktorú podľa potreby dosolíme.
- Losos opláchneme, osušíme a nakrájame na filety, ktoré preložíme na plech. Filety dobre osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme bylinkami a pokvapkáme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 20 – 25 minút podľa hrúbky lososa.
Omáčka:
- Šalotku nakrájame najemno a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme mletú rascu, škoricu, zázvor a miešame. Po chvíľke pridáme med, paradajkový pretlak, vodu, lisovaný cesnak, nasekanú chilli papričku a citrónovú šťavu. Omáčku varíme do zhustnutia. Nakoniec ju pár otočeniami rozmixujeme, osolíme a pridáme nasekanú čerstvú bazalku.
Čas prípravy: 25 minút
Počet porcií: 2
Úroveň: jednoduchá
Typy: K pečenému lososovi sa hodí aj horčicový dip, kde vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka z 2 vajíčok, 1 PL horčice, 1 PL bieleho vína a 1 ČL medu. Nakoniec ju dochutíme soľou, korením a kôprom.