Potrebujeme:
600 g hladkej múky
2 vajcia
400 ml minerálnej vody
1 kocka droždia
1 ½ PL kryštálového cukru
Štipka soli
1 žĺtok
Plnka:
1 kg jabĺk
150 g mletého maku
3 PL práškového cukru
1 vanilkový cukor
30 g hrozienok
2 PL horúcej vody
POSTUP:
- Z teplej minerálnej vody, cukru a kocky droždia si urobíme kvások.
- Preosejeme hladkú múku, do ktorej pridáme vajíčka, soľ a kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste dobre vykysnúť.
- Kým cesto kysne urobíme si plnku: mletý mak sparíme horúcou vodou, pridáme očistené a nastrúhané jablká, cukor a hrozienka. Všetko spolu poriadne vymiešame.
- Cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme, natrieme makovo – jablkovou plnkou a zvinieme. Hotové štrúdle dáme na vymastený plech, popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do zlatista.
Čas prípravy: 15 minút + doba kysnutia a pečenia
Počet porcií: 20
Úroveň: jednoduchá
Typ: Do štrúdle môžete použiť akúkoľvek plnku napr. makovo – višňovú, orechovo – jablkovú,…