Makovo – jablková štrúdľa

Potrebujeme:            

600 g hladkej múky

2 vajcia

400 ml minerálnej vody

1 kocka droždia

1 ½ PL kryštálového cukru

Štipka soli

1 žĺtok

Plnka:                       

1 kg jabĺk

150 g mletého maku

3 PL práškového cukru

1 vanilkový cukor

30 g hrozienok

2 PL horúcej vody

POSTUP:

  1. Z teplej minerálnej vody, cukru a kocky droždia si urobíme kvások.
  2. Preosejeme hladkú múku, do ktorej pridáme vajíčka, soľ a kvások a vypracujeme hladké cesto. Necháme ho na teplom mieste dobre vykysnúť.
  3. Kým cesto kysne urobíme si plnku: mletý mak sparíme horúcou vodou, pridáme očistené a nastrúhané jablká, cukor a hrozienka. Všetko spolu poriadne vymiešame.
  4. Cesto rozdelíme na dve časti. Každú časť vyvaľkáme, natrieme makovo – jablkovou plnkou a zvinieme. Hotové štrúdle dáme na vymastený plech, popicháme vidličkou, potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C do zlatista.

Čas prípravy: 15 minút + doba kysnutia a pečenia

Počet porcií: 20

Úroveň: jednoduchá

Typ: Do štrúdle môžete použiť akúkoľvek plnku napr. makovo – višňovú, orechovo – jablkovú,…

Vložiť komentár