Potrebujeme:
250 g mletých vlašských orechov
250 g práškového cukru
2 vaječné žĺtky
1 vanilkový cukor
1 ČL škorice
½ ČL citrónovej kôry
1 PL ríbezľového džemu
Poleva:
1 bielka
60 g práškového cukru
½ ČL citrónovej šťavy
POSUP:
- Na pracovnú dosku dáme práškový a vanilkový cukor, mleté orechy, žĺtka, džem, škoricu a nastrúhanú kôru z citróna. Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do potravinovej fólie a necháme chvíľu odpočívať v chlade.
- Urobíme si polevu: bielka, cukor a šťavu z citróna miešame, až kým poleva nie je lesklá, hladká a najmä hustá (ak je potreba pridáme ešte cukor).
- Odpočinuté cesto vyvaľkáme na hrúbku 0,5 cm. Cesto podsypávame práškovým cukrom. Na vrch mokrým nožom natrieme polevu a krájame rovnaké tyčinky s rozmerom 1,5 x 7 cm.
- Pečieme na papieri na pečenie vo vyhriatej rúre na 135°C cca 15 minút, čiže kým nám poleva nestvrdne. Po upečení ich necháme tyčinky na plechu vychladnúť.
Čas na prípravu: 15 minút + 15 minút doba pečenia
Počet porcií: 35
Úroveň: stredná
Typy: Ak je cesto pri miesení príliš tvrdé, pridajte do cesta ešte džem. Naopak sa vám zdá veľmi mäkké pridajte orechy.