Bravčové kolienko s cviklovým šalátom

Potrebujeme:            

1 horné bravčové koleno

4 strúčky cesnaku

2 cibule

5 bobkových listov

15 guličiek celého čierneho korenia

1 ČL celej rasce

1 ČL soli

1,5 dcl čierneho piva

Marináda:                

1 strúčik lisovaného cesnaku

½ ČL soli

½ ČL mletej sladkej papriky

Štipka chilli korenia

Štipka mletého čierneho korenia

3 PL olivového oleja

Šalát:             

2 väčšia cvikla

5 kyslé uhorky

2 mrkva

1 hrsť hrášku (môže byť aj mrazený)

1 ČL olivového oleja

Šťava z citróna

Soľ

POSTUP:

  1. Do veľkého hrnca dáme variť bravčové koleno. Do vody pridáme bobkový list, korenie, rascu, soľ, nakrájaný cesnak a cibuľu pokrájanú na štvrte. Varíme približne 1 hodinu od doby vretia. Koleno musí byť takmer mäkké.
  2. Po uvarení koleno vyberieme, pokrájame na menšie kúsky. Kožu opatrne narežeme do mriežky. Každý kúsok natrieme marinádou, ktorú si si pripravíme zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Potreté bravčové kúsky dáme na plech, kožou nadol. Všetko zalejeme 1 dcl vývarom z kolena a polovicou čierneho piva.
  3. Pečieme pri teplote 180°C cca 30 minút. Potom mäso pootáčame kožou hore, polejeme zvyškom piva a pečieme na 200°C do chrumkava (cca 25 minút).

Šalát:

  1. Cviklu nastrúhame na jemno, mrkvu a kyslé uhorky na hrubšie kúsky.
  2. Hrášok si trošku obvaríme, aby zmäkol, v osolenej vode.
  3. Hrášok, cviku, mrkvu a uhorky zmiešame. Šalát pokvapkáme olivovým olejom, šťavou z citróna a dochutíme ho soľou.

Čas na prípravu: 20 minút + 1,5 hodiny (varenie a pečenie mäsa)

Počet porcií: 4

Úroveň: jednoduché

Typ: K bravčovému kolienku často ako príloha postačí čerství, ešte teplý chlebík.

Vložiť komentár