Potrebujeme:
1 väčšiu bravčovú panenku
6 plátov šunky (slaninky)
200 g mletého hovädzieho mäsa
1 vajce
1 strúčik cesnaku
½ ČL mletých byliniek (koriander, rozmarín)
Štipka mletej rasce
Štipka mletého čierneho korenia
½ ČL mletej červenej papriky
½ ČL horčice
Soľ
6 malých kyslých uhoriek
Zemiaková príloha:
500 g menších zemiakov
1 PL olivového oleja
Soľ
Omáčka na zemiaky:
3 PL olivového oleja
1 PL horčice
1 ČL medu
1 strúčik cesnaku
2 PL čerstvej petržlenovej vňate
POSTUP:
- V miske si zmiešame mleté mäso s vajíčkom, lisovaným cesnakom, bylinkami, rascou, korením, paprikou a soľou. Poriadne ho premiešame a necháme 10 minút odpočívať.
- Panenku očistíme, pozdĺžne ponadkrajujeme a jemne naklepeme. Mäso osolíme, potrieme horčicou, na ktorú rovnomerne navrstvíme prichystané, ochutené mleté mäso. Do stredu poukladáme kyslé uhorky a opatrne zvinieme do rolády.
- Hotovú roládu obalíme v tenkých plátoch šunky (príp. slaniny) a preložíme na alobal potretý olejom. Alobal dôkladne uzatvoríme. Roládu pečieme na 190°C cca 60 minút. Potom ju roztvoríme a dopečieme ešte 15 minút.
Príloha:
- Zemiaky ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Zemiaky dáme na plech, ktorý vystelieme papierom na pečenie. Osolíme ich, pokvapkáme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C cca 25 minút.
- Kým sa zemiaky pečú pripravíme si omáčku zmiešaním oleja, horčice, medu a lisovaného cesnaku. Hotové zemiaky zmiešame s omáčkou a posypeme petržlenovou vňaťou.
Čas prípravy:15 min. + 80 minút (pečenie)
Počet porcií: 4
Úroveň: stredná
Typy: K roláde môžete podávať napr. uhorkovo – melónový šalát s kôprom.