Potrebujeme:
3 zemiaky
50 g údenej slaniny
7 strúčkov cesnaku
1,5 l vývaru
3 krajce chleba
1 PL oleja
Soľ
Mleté čierne korenie
POSTUP:
- Slaninu si nakrájame na tenké prúžky a opražíme ju do hneda. Ak je veľmi mäsitá, pridáme 1 PL oleja.
- 3 strúčky cesnaku si pokrájame na jemné plátky a pridáme ich ku slanine. Pozor, nerestujme dlho, aby nám cesnak nezhorkol.
- Následne pridáme zemiaky nakrájané na kocky a všetko zalejeme ešte teplým vývarom. Do polievky prelisujeme ešte 2 strúčky cesnaku.
- Varíme do zmäknutia zemiakov. Nakoniec všetko dochutíme soľou, korením. Tesne pred vypnutím prelistujeme zvyšné strúčky cesnaku a odstavíme.
- Na panvicu dáme olej a nakrájané kocky chleba bez kôrky a pripravíme si krutóny, ktorými posypeme polievku priamo na tanieri.
Čas varenia: 20 minút
Počet porcií: 5
Úroveň: jednoduchá
Typy: Namiesto slaniny môžete použiť aj na tenké pásiky nakrájanú šunku.