Losos so zemiakovo avokádovou kašou a červenou omáčkou

Potrebujeme:            

300 g čerstvého lososa

1 PL byliniek (tymián, rozmarín)

1 PL olivového oleja

½ citróna

Soľ

4 väčšie zemiaky

1 zrelé avokádo

Omáčka:                   

2 PL paradajkového pretlaku

1 šalotka

100 ml vody

3 strúčky cesnaku

1 chilli paprička

2 PL citrónovej šťavy

1 PL olivového oleja

1 PL čerstvej bazalky

½ ČL mletej škorice

½ ČL mletého zázvoru

1 ČL medu

1 ČL mletej rasce

Soľ

POSTUP:

  1. Zemiaky očistíme, nakrájame a uvaríme v osolenej vode. Keď sú uvarené poriadne ich scedíme, necháme ich odpariť a pridáme k nim očistené avokádo. Nakoniec všetko spolu rozmixujeme pomocou metličiek (nie tyčovým mixérom) a urobíme hladkú kašu, ktorú podľa potreby dosolíme.
  2. Losos opláchneme, osušíme a nakrájame na filety, ktoré preložíme na plech. Filety dobre osolíme, pokvapkáme citrónovou šťavou, posypeme bylinkami a pokvapkáme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre na 180°C cca 20 – 25 minút podľa hrúbky lososa.

Omáčka:

  • Šalotku nakrájame najemno a orestujeme na olivovom oleji. Pridáme mletú rascu, škoricu, zázvor a miešame. Po chvíľke pridáme med, paradajkový pretlak, vodu, lisovaný cesnak, nasekanú chilli papričku a citrónovú šťavu.  Omáčku varíme do zhustnutia. Nakoniec ju pár otočeniami rozmixujeme, osolíme a pridáme nasekanú čerstvú bazalku.

Čas prípravy: 25 minút

Počet porcií: 2

Úroveň: jednoduchá

Typy: K pečenému lososovi sa hodí aj horčicový dip, kde vo vodnom kúpeli vyšľaháme žĺtka z 2 vajíčok, 1 PL horčice, 1 PL bieleho vína a 1 ČL medu. Nakoniec ju dochutíme soľou, korením a kôprom.

Vložiť komentár